Övervåning
Bottenvåning
Källare
Källare
Övrigt
 
Vårt hus är en salsbyggnad med karolinsk planlösning ... läs mer

torsdag, maj 29, 2008

Halvmåneborden

Vi fick för några år sedan tag på ett gammalt klaffbord som skulle på tippen. Medan vi väntar på golvplanken som saknas i vardagsrummet tänkte jag att man skulle kunna fixa till detta. Bordsskivan (som är uppbyggd av ihoplimmade plank) hade spruckit i några limfogar men var i övrigt helt okej. Det har funnits planer på att införskaffa ett gustavianskt halvmånebord som skulle sitta på den ena väggen i föräldrasovrummet och att bygga om detta klaffbord skulle kanske fungera.


Det tidigare klaffbordet.

Efter att ha slagit isär alla delarna klöv jag bordsskivan på mitten och limmade sedan ihop planken på nytt. Sedan gick jag lös med handöverfräsen för att gör delarna lite nättare. Bland annat rundade jag till benen och gjorde en profil runt kanten på bordsskivan.


Bordsskivan limmas på nytt.

På samtliga sidor limmade jag sedan dit profilerade lister. Dessa lister kommer även att användas på flera ställen i salen och vi får se om halvmåneborden hamnar där så småningom.


Profiler och lister sätts fast.

Målade sedan de färdiga borden. Alltid zinkvitt med några droppar kimrök i. Att bryta linoljefärgen med en mörkare kulör gör så att färgen inte gulnar. Nyansen går mer tillbaka till vitt istället för åt gult. Gäller framför allt i mörkare rum. Man bröt tidigare även med grön umbra och det ska jag prova utomhus på några vita snickerier.


Grundmålat.

Bordet passade även rätt bra in mellan de två fönsterna i alkoven. Om någon undrar så är det inga tapeter på väggarna.


Liten närbild...

Det går även att skruva ihop de två halvmåneborden och använda som ett vanligt bord.


När de två blir en...

Tycker det blev rätt stor skillnad mot för tidigare. Små detaljer kan tyckas men det är just detta som gör en möbel attraktiv. Att bordet nu även är räddat från tippen är ju inte heller fel, men var detta (eller dessa) bord hamnar senare återstår att se.


Färdigmålade.

I ovanstående bild är det sista varvet nu färdigmålat. Det blev till slut att jag målade borden brutna med grön umbra (hade färg kvar från målningen av fönsterbågarna på gårdshuset).
Med för mycket kimrök är det lätt att få färgen att gå lite för mycket åt blått (kallt). Med grön umbra får man en liten varmare ton. Jag tycker dock att det drar något mer åt gult om man jämför med andra vita detaljer. Utomhus kunde jag dock skönja en svagare grågrön ton. Får se hur det ser ut när borden torkat lite och på bordens rätta plats. Golvet i rummet där jag målade var även täckt med brunaktig lumppapp och det kan ju ställa till det när man tittar på en vit nyans.

lördag, maj 17, 2008

Tv-skänken

Efter många olika förslag på hur man skulle kunna "bygga bort" tv:n så blev det till slut en skänk. Första planerna på att bygga in allt i väggen och att få den att mer se ut som en tavla förkastades. Det stora problemet var DVD, musikanläggning, etc. Skulle dessa enheter sättas in i små hål bredvid eller under "tavlan"? De passar nog bäst i ett separat skåp kom vi fram till, och då med glasluckor så att en fjärrkontroll kan användas. Men om dessa ändå skulle in i ett skåp så kunde väl tv:n också få plats i, eller på skåpet. Dessutom ville vi ha utrymme för skivor, sällskapsspel och annat.

Tv-skänken är platsbyggd och går ända upp mot taket. Inga ingrepp görs i det pappspända taket och den sitter endast fastskruvad med några rejäla skruvar i väggen. Själva tv:n kommer dock att hänga på fästen som är förankrade i väggen.


Delarna till stommen är tillfälligt uppsatt.Att bygga själva stommen var inga problem. Det blev dock en hel del trixande med att få till alla profilerade listverk och geringar.


Överskåpet underifrån.

Virket jag använde till skänken blev över från glespanelen till golvvärmeplåtarna. Detta var den absolut sämsta och billigaste kvalitén som fanns att få tag på men det var i alla fall torrt. När det gäller att få bort alla döda och urslagna kvistar så använder jag en massa träplugg som limmas och hamras in. Alla hörn och vassa kanter slipas sedan ner.


Det ena hörnet på underskåpet.

Ett litet tips när man gör geringar som inte ska dela på sig (om man nu inte har en kex-maskin) är att först limma ihop delarna i press. Därefter fräser man från baksidan in en liten trälist som limmas vänd med ådringen tvärs över vinkeln. Ett torrt virke är givetvis alltid en förutsättning.


Det ena hörnet på bänkskivan med extra förstärkning.

Alla friska (ej pluggade) kvistar shellackades och alltsammans grundades med utspädd linoljefärg. Jag vill att färgen ska vara tunn som mjölk första varvet. Då tränger den bäst in i virket och får även fibrerna att resa sig. Jag brukar använda lacknafta istället för balsamterpentin som lösningsmedel. När grundningen är torr spacklas ojämnheter och sedan slipas allt med ett fint slippapper.


Grundmålade och spacklade ämnen.

Jag hade lite för bråttom med grundmålningen upptäckte jag sedan. Skåpdörrarna hade jag helt glömt bort att tillverka... Till överskåpen hade jag redan ett par färdiga dörrar som kom från ett gammat kök. Dessa behövde bara få nya gångjärn. Till underskåpen gjorde jag två stycken ramar för glasrutorna.


Och vad kan detta vara?

Bilden ovan föreställer en av ramarna med ditlimmade lister som gångjärnen ska fästas i. Listerna bildar också en ram där hörnen är limmade halvt i halvt. Med en mängd knektar och "riktiga" tvingar kunde jag hitta en lösning för att sätta allt i press. Jag blir bara så less på dessa billiga enhandstvingar som inte pressar tillräckligt eller som går sönder om man tar i lite.


Senaste högen av trasiga tvingar...

Bänkskivan är konstruerad av en förstärkt ram med en massonitskiva överst. Samma profil som fönsterbrädan användes och den sitter även placerad på samma höjd. Den är dessutom löstagbar för att det ska bli lättare att hänga upp tv:n och dra alla sladdar.


Detalj av det ena hörnet - ben saknas.


Detalj av listverk på överskåpet.Det gäller att det finns tillräckligt med utrymme för luften att kunna cirkulera, så underskåpets botten består bara av små glesa ribbor. Under tv:n finns det ingen bänkskiva och i överskåpet är den nedersta hyllan helt öppen.


Nästan klar... eller...

Efter det att stommen var monterad på väggen så tillverkades alla taklister.


Taklisterna på plats.

Sedan skar jag ut och monterades långsmala glas på båda sidorna. På baksidan av glaset klippte jag ut och limmade fast tyg från en gammal spetsgardin (köpt på en second hand affär). Överst satte jag små täckskivor av massonit med utsågade spår som limmades på plats. Bakom dessa ska det sedan monteras högtalare.


Överskåpet färdigt.

Invändigt i överskåpet sitter det två stycken hyllplan. I glasets nedre del sitter det också en liten täckskiva med en pålimmad liten blomma som jag sågade ut ur massonit. Jag använde en sticksåg till dessa blommor och det var då jag började fundera på att köpa en kontursåg eller en mindre bandsåg för sånt här arbete.


Detalj av överskåp.


Närbild på en av blommorna...

Sagt och gjort. När spröjsen på underskåpet skulle tillverkas så köpte jag en liten kontursåg. Vilken skillnad jämfört med tillverkningen av spröjsen till garderoberna i arbetsrummet. Vi valde ungerfär samma modell av spröjs till dessa rutor och tillverkades också enligt samma metod. Alltså genom att göra en ritning på datorn och sedan skriva ut delarna i naturlig storlek på totalt fyra stycken A4-sidor.


Nya kontursågen i bruk.

Konturerna på papperen skars ut och tejpades fast på massonit. Därefter ritade jag ut mönstret och sågade efter linjerna. Utsågningen av den andra spröjsen tyckte jag gick sämre än den första. Det kan bero på att sågbladet blivit slöare. Jag ska undersöka om det finns lite bredare blad, så att de inte viker sig åt sidan vid minsta ojämnhet. Nåväl, detta var första gången jag använde maskinen så jag var trots detta väldigt nöjd med resultatet. När allt var utsågat blev det någon timme med slippapper för att få till kanterna. En fördel om man har en skiva man kan lägga delarna på och slipa mot denna.


Spröjsen slipas.

På underskåpen sitter det dubbla glasrutor med spets emellan. Det kommer inte att finnas några handtag. En av dörrarna har istället en liten ögla monterad på insidan. Dörrarna öppnas genom att man tar tag i en liten sprint under skåpet och drar ner en centimeter.


Underskåpet färdigt.

Dosa för bredband/tv/ljud.


Framifrån.

Tv:n ska monteras på en stålskena i utrymmet mellan överskåp och underskåp. Listerna på sidorna är löstagbara och ska dölja kanterna på tv:n (som jag mest troligt även ska måla vit).
Underskåpet plockades ner när golvet slipades och sattes sedan upp igen med löstagbara ben.


Färdigt!

Hur jag gerade taklisterna finns beskrivet här

Ritningen på tv-skänken finns här

Ritningen på spröjsen till underskåpet finns här

Fönsterbrädan i vardagsrummet

Fönsterbrädan i vardagsrummet är nu omgjord. Den som satt där tidigare var inte tillräckligt lång eftersom fönsterfodren också är utbytta. Jag passade även på att byta ut konsolerna för att detta var det enda fönstret som hade metallkonsoler under fönsterbrädan. Nu kunde jag kopiera både profil och konsoler från bottenvåningens fönster.


Nya fönsterbrädan på plats.

Den är tillverkad av ihoplimmade lister för att undvika skevhet. Profilen gjordes med hjälp av en handöverfräs men efter grundmålningen så insåg jag att jag hade gjort ett stort misstag... Jag hade tryckt för hårt och kullagret som ska följa kanten hade sjunkit in ojämnt i underlaget. Spåren som bildades efter kullagret skulle gå att spackla igen men det medförde även att kanten på vissa ställen blev "vågig". Efter lite vånda gjorde jag om alltsammans, och denna gång använde jag även den medföljande styrskenan så att trycket fördelades bättre.


Närbild av vänstra konsolen - träpluggen är ännu inte bortslipad.

Jag antar att konsolerna på bottenvåningen är fastspikade (har dock inte försökt att få bort någon), men dessa skruvade jag fast och pluggade sedan igen hålen.

Alltsammans slutmålades efter det att allt damm var borta (trodde jag). När sista varvet hade målats var jag tvungen att öppna fönstret eftersom fönsterkarmarna också målades i samma kulör. Då blåste det in en massa skräp som täckte fönsterbrädan. Jag väntade tills det hade torkat innan jag slipade och målade ytterligare några varv...


Klart och färdigtapetserat!

tisdag, maj 06, 2008

Möblerna på förstukvisten

När vi flyttade in i huset så hittade vi en grönmålad bänk som låg dold i gräset i en övervuxen berså på tomten. Som allt annat på utsidan var den också målad med en plastfärg som lyckligtvis hade släppt så bra att träet inte tagit nämnvärd skada. Lite skrapande och putsande så hade vi en perfekt bänk. Ett matchande bord tillverkades och detta går även att fälla ihop.


Skön plats i kvällssolen.

Ovanför bordet hänger en kristallarmatur som är inköp på Fru Hvila Ros favoritaffär. Den har plats för åtta stycken värmeljus i små hängande glaskoppar.


Kristallen den fina...
Sommaren 2008 fick vi fyra vita stolar av Fru Hvila Ros föräldrar. Vi hade tidigare varit på auktion och ropat in ett ett brunt runt bord med fyra stolar för 50 kr som skulle få bli utemöbler.



Det gick lätt att skruva isär alla delarna och benen satte jag sedan fast i svarven för att enklare kunna slipa dessa. När all gammal lack var borta målade jag det vitt blandat med en gnutta grön umbra.


Det nya bordet efter slipning och målning.


Den extra iläggsskivan fick plats på väggen i farstun.

Det mer rustika möblemanget får nu bli utemöbler istället.


I krukorna är det olika kryddväxter.

Måste även få visa vår vackra clivia...


Tillägg 2012-05-19: En likadan bänk är nu tillverkad.

måndag, maj 05, 2008

Ruttna ändstolpar

Ändstolparna till räcket är nu äntligen utbytta. Från mitten och nedåt var dessa helt genomruttna. Vattnet hade följt den nedre regeln och in i ändstolpen. Allt målades med plastfärg för ca tjugo år sedan så det kunde ju bara sluta på ett sätt...

Vagnstyckena var nerstoppade i marken så dessa fick jag "amputera". Ställde sedan resterna på lekablock istället.


Nya ändstolpar - nu målade med "rätt" färg...

Hela förstukvisten kommer att göras om och det lutar nu åt svarvade stolpar, men än så länge ligger detta projekt flera år framåt i tiden...

Skorstensskydd

För två år sedan satte jag upp nya skorstensskydd på våra två skorstenar. Kronan på bagarstugans skorsten var i så dåligt skick att jag för hand kunde plocka ner fyra rader av tegelstenar. Dessa murade jag sedan tillbaka runt en byggd träform med små armeringsstänger och hönsnät. Gjöt sedan mellan tegelstenarna och gjutformen och putsade sedan till insidan året efter. Kvar att göra är att snygga till utsidan lite.


Bagarstugans skorsten.

Prästgårdens skorsten var däremot i perfekt skick. Har bara strukit på lite kallasfalt och skruvat dit skyddet.


Prästgårdens skorsten - nu med skorstensskydd.

söndag, maj 04, 2008

Datorhörnan

I gästrummet finns det ett litet utrymme bredvid de tre garderoberna. Innan vi flyttade in så fanns det ett handfat på denna plats, men p.g.a. en vattenläcka så togs det bort. Vi fick tag på en bänkskiva från en bekants köksrenovering så detta utrymme har nu blivit en tillfällig datorhörna.


Här bloggas det...

Om man blickar uppåt så kan man se att taket till höger är igenlappat med en massonitskiva. Tidigare fanns det även en murstock i denna del av huset. Lamputtaget är nyinstallerat och den del i bilden som inte är tapetserad var tidigare dold bakom ett nedsänkt tak av massonit. Ledningarna och kulodosan kommer att plockas bort för att ge plats åt en ny taklist.


Locktaket där det nu sitter en rosa skomakarlampa.

Bakom väggmassoniten har jag lyckats konstatera att det sitter gammal pärlspont och denna kommer nog att tas fram när gästrummet väl ska renoveras.

Skötbordet

Medan vi fortfarande låg på BB fick barnens nyblivna farfar i uppdrag att tillverka ett skötbord som skulle placeras på väggen i lill-toan. (Det gäller att vara ute i god tid ;-) ...) Han är en pensionerad möbelsnickare så det behövdes inte många instruktioner för att han skulle förstå hur den skulle se ut och fungera.


Öppen.

Lite linoljefärg och småfix av det invändiga så satt den snart uppe. Den är konstruerad så att den går att fälla ihop när den inte används.


Stängd.

Uppe till höger sitter det en spärr som gör att luckan inte kan falla framåt. Den får nog sitta uppe tills det är dags att renovera lill-toan.